Waterwerk

Het IPO-R programma kent ook een onderdeel waterwerk. In de discipline kunnen examens gedaan worden voor geschiktheid, A en B.

Het appèl gedeelte is vergelijkbaar met het appèl gedeelte van de andere disciplines, worden niet alle hindernissen gebruikt.

Voor geschiktheid, A en B zijn de onderdelen volgen, door de groep gaan, dragen en overgeven en afliggen met afleiding hetzelfde als bij de andere disciplines. Voor geschiktheid moeten de honden een afstand van 300 meter achter een boot zwemmen, in een boot varen en liggend op een surfplank varen en apporteren vanuit het water.

Voor het A en B programma wordt het afstand zwemmen respectievelijk 500 meter en 800 meter en moet de hond op afstand naar van een boot naar een surfer gestuurd worden . In het B programma moet de hond dit over een grotere afstand doen.
In het B programma moet de hond apporteren vanuit een boot.

Het “zoek”programma bevat de onderdelen het redden van een drenkeling, en een reddingslijn brengen naar een surfer. (geschiktheid)
In het A programma een drenkeling vanaf de kant redden, een lijn vanaf een boot naar een persoon brengen, een persoon vanuit een boot naar de boot brengen en een boot zwemmend naar de kant brengen.
In het B programma worden de oefeningen moeilijker, zo moet de hond onder andere een drenkeling naar de kant brengen door de hand van de drenkeling in zijn bek te pakken. Voor de overige oefening worden de afstanden die de hond zwemmend moet afleggen groter.