19-06-2021 Groene-hondendag

Zaterdag 19 Juni 2021 vond de Groene-Hondendag plaats in Zaltbommel. Voor deze dag hadden maar liefst 12 combinaties zich ingeschreven. 6 inschrijvingen vlakte en 6 inschrijvingen puin. Wij zijn ontzettend blij met deze opkomst. Het is heel leuk dat er zo veel enthousiasme bestaat om na alle beperkingen door Covid-19 de sport weer op te pakken

De dag werd geopend om 8.15. Andre Bouman hield een kort praatje en toen mochten Ruth en haar hond Dalton de spits af bijten. Voor deze combinatie was het nog wat te vroeg om al echt te scoren en Dalton had dan ook wat hulp nodig bij het vinden van het slachtoffer. Maar niet getreurd, de groene-hondendag is vooral een dag om met en van elkaar te leren en Ruth en Dalton hebben samen genoten en er veel van geleerd. Na Ruth en Dalton zagen we nog in de vlakte: Arienne en Jellow, Esther en Siggy, Niki en Jip, Angelique en Timber en ten slotte Anneke en Lady. Andre had voor alle combinaties een leuk woordje met wat tips. Na de vlakte reden we snel naar Zaltbommel om verder te gaan op het Puin.

Op het Puin beten Kees en Leo de spits af. Wat een mooi zoekwerk hebben zij samen laten zien. Dit zoekwerk leverde deze combinatie maar liefst 99 punten op. Een puntenaantal waarmee zij de gehele dag aan de leiding zijn gebleven. Op het puin zijn daarna nog aangetreden Jos en Pitou, Liesbeth en Kick, Cathelijne en sproet, Bertine en Mexxie en tot slot Jos en Dali.

Toen ook het puindeel klaar was mochten alle geleiders en honden hun kunsten nog laten zien op het appelveld. Ook hier heb ik weer mooi werk voorbij zien komen.

Ik denk dat het een heel erg geslaagde dag was. Het was heerlijk om te zien dat er weer zoveel jonge aanwas is. Ik kijk er naar uit om deze nu nog jonge honden in de toekomst op de wedstrijden terug te zien.

Groene hondendag

Op 24 april staat de Groene-hondendag gepland. Door de Covid-19 maagregel kan dit helaas niet door gaan. Het bestuur heeft daarom besloten deze te verplaatsen naar zaterdag 19 juni. Dit geeft wat extra tijd om jullie voor te bereiden. Ook de mogelijkheid tot inschrijven zal wat langer zijn. We hopen jullie op deze dag te kunnen verwelkomen in Zaltbommel.

Groene Hondendag

Om mee te mogen doen aan de groene hondendag moest je altijd eerst je VZH examen hebben gehaald. Nu is, met COVID 19, alles anders. Er worden vrijwel geen examens en wedstrijden georganiseerd en als ze al georganiseerd worden moeten ze vrijwel altijd worden uitgesteld of afgelast. We begrijpen dan ook dat het voor veel combinaties helemaal niet mogelijk is geweest om in de afgelopen periode aan een VZH examen deel te nemen en willen daarom een uitzondering maken op de regel. Dit jaar mag er ook aan de groene honden dag deelgenomen worden zonder dat je in het bezit bent van je VZH diploma.

Dus als je je afvraagt of je met jouw hond al klaar bent voor een eerste examen, of als je met jouw jonge hond graag eens extra wil oefenen op het omgaan met spanning dan kun je deelnemen aan de groene hondendag. Je hoeft echt nog niet alle oefeningen te beheersen en als je je hondje af en toe nog een beetje moet helpen is dat helemaal niet erg. Het is tenslotte een oefendag!!

Wij hopen dat er heel veel jonge combinaties gaan deelnemen en zien uit naar een leuke, sportieve, maar vooral ook leerzame dag.

Selectieprocedure mbt deelname aan het wk voor reddingshonden

20/08/2020 tot en met 23/08/2020 zou het fci wk voor reddingshonden (teams) hebben plaatsgevonden in Craiova in Roemenië. Zoals bij veel evenementen het afgelopen jaar gooide COVID-19 roet in het eten en is dit evenement een jaar uitgesteld. Het team wk zal nu naar alle waarschijnlijkheid plaats gaan vinden van 19/08/2021 tot en met 22/08/2021 op dezelfde locatie.

Met het uitstellen van het team wk is ook het individueel wk een jaar opgeschoven. Deze zal dus plaats gaan vinden in augustus 2022 in Brescia in Italië.

Om deelname aan dit wk mogelijk te maken is er een selectieprocedure nodig. Deze selectieprocedure werd 30 oktober 2020 goedgekeurd in. de werkhondenraad en is voor geïnteresseerden via deze link te downloaden.

We zijn als NRHB momenteel druk bezig met bekijken hoe we invulling gaan geven aan deze selectieprocedure. Ik hoop jullie hierover snel te kunnen informeren.

Puindorp RHV Rivierenland

Na een paar jaar flink verzamelen, bouwen en herbouwen, is er een mooi puindorp ontstaan. Het terrein is ruim 5000 m2 groot en bevat talloze trainingsmogelijkheden. Van pup tot wedstrijd en/of inzet niveau kan er getraind worden. Er is een verwijskist, flessenbak en bandenbak aanwezig. Daarnaast ook diverse hoge, diepe en donkere verstekken. Ook is er een gebouw waarin diverse verstekken gecreëerd zijn. Om je een beeld te geven van het terrein is er een filmpje gemaakt.

Covid-19 protocol examens

Covid-19 maatregelen voor trainingen en examens/wedstrijden NRHB.

De in dit protocol opgenomen wijzigingen zijn alleen voor NRHB examens/wedstrijden die vallen onder de FCI. Het uitgangspunt van dit protocol is de bescherming van de gezondheid, ze zijn alleen voor de duur van de wettelijke beperkingen in Nederland.

Algemeen:

De ID-controle wordt uitgevoerd door één persoon in opdracht van de keurmeester of door de keurmeester zelf. Dit is noodzakelijk omdat als het chipapparaat door verschillende personen wordt gebruikt, deze na elk gebruik moet worden ontsmet. De persoon die de ID-controle uitvoert, evenals de hondengeleider, moet indien nodig een mondbeschermer dragen (als de afstand minder dan 1,5 m bedraagt).

Afdeling A Speuren A en B:

In het speurgedeelte dragen de spoorlegger en de hondengeleider wegwerphandschoenen. Nadat de hond het voorwerp heeft verwezen of geapporteerd, toont de geleider het voorwerp aan de keurmeester. Voor de nieuwe aanzet wordt het voorwerp achter de hond gelegd. De spoorlegger zal de voorwerpen ophalen. Bij Geschiktheid is dit niet van toepassing omdat de geleider zelf het spoor legt.

Afdeling A (Zoekwerk) Vlakterevieren, Puinzoeken, Mantrailen en Speuren:

Verwijzingen:

Bij het beëindigen van de verwijzing houdt de hondengeleider minimaal 1,5 meter afstand van de gevonden persoon. Hij mag de hond in de directe nabijheid van de verwijzing ophalen of bij zich roepen.

Afdeling B (Appèl en hindernissen) Vlakterevieren, Puinzoeken, Mantrailen en Speuren:

Volgen door een groep personen:

Bij het passeren van de groep moet een minimale afstand van 1,5 meter in acht worden genomen.

Met andere woorden, een strakke cirkel rond de personen mag op dit moment niet worden uitgevoerd.

Dragen en overgeven:

Zowel de hondengeleider als de drager zijn verplicht mondbescherming te dragen.

Apporteren:

Bij niveau A: De geleider neemt een eigen apporteervoorwerp mee. Dit dient een gebruiksvoorwerp te zijn zoals in het reglement omschreven.

Bij niveau B: De geleider neemt 3 eigen apporteervoorwerpen mee. Dit dienen 3 gebruiksvoorwerpen te zijn zoals in het reglement omschreven. De meegebrachte gebruiksvoorwerpen moeten van verschillende materialen zijn waarvan 1 van hout, 1 van metaal en 1 van ander materiaal. De keurmeester bepaalt welk voorwerp wordt gebruikt.


Foto

Heeft u nog een leuke foto van een training, wedstrijd of seminar. U kunt deze zenden naar pb7xyl at gmail.com . Wij zoeken namelijk nog leuke foto’s op op de website te zetten.

Update corona nieuws

NIEUWS

Corona update

Vandaag (6 mei) heeft Minister President Rutte bekend gemaakt dat m.i.v. 11 mei een aantal maatregelen worden versoepeld. Deze informatie kunnen jullie in detail lezen op

Voor het onderdeel sport en spel is voor ons (de reddingshondensport) het volgende van belang:

Buiten sporten in groepen is voor alle leeftijden toegestaan met ingang van 11 mei, als er 1,5 meter afstand tot elkaar kan worden gehouden. Geen wedstrijden, geen gezamenlijke kleedkamers of douches.”Eerder is aangegeven dat buitensporten weer zou mogen in groepen van maximaal 10 personen, maar in de informatie van de overheid (zie link) is die beperking niet meer opgenomen. Desalniettemin wil ik iedereen vragen de nodige voorzichtigheid te betrachten als de verenigingen besluiten weer te willen gaan trainen.

E. BogaardsVoorzitter NRHB

Brief van de werkhonden commissie mbt het opstarten van trainingen.brief-CWH-GB-20-040-opstartDOWNLOAD

Geacht bestuur, 

Bij iedere update van maatregelen over het coronavirus (Covid 19), die door de regering op advies van het RIVM wordt gegeven, hopen we dat ook het trainen met onze honden weer mogelijk zal worden gemaakt.        

Het houden van examens en andere evenementen is in ieder geval tot 1 september a.s. niet toegestaan. (actueel 4 mei 2020)

Het opstarten van de sporttrainingen (29 april 2020) voor de jeugd leert ons dat aan dit opstarten een flink aantal beperkingen en maatregelen vasthangen.

Om goed voorbereid te zijn als wij weer “los mogen” is het goed om nu al een soort van protocol op te stellen dat kan worden gebruikt richting handhavers zoals gemeenten en eigenaren van terreinen.

Het NOC-NSF heeft hiervoor een checklist ontwikkeld die verenigingen kunnen helpen om verantwoord op te starten. Deze checklist is te vinden via de links: https://nocnsf.nl/media/2748/nocnsf-corona-checklist_opstarten-vereniging.pdf  en: https://nocnsf.nl/media/2741/sport-weer-opstarten-en-sociale-veiligheid-centrum-veilige-sport-nederland.pdf
Als we ons met z’n allen goed voorbereiden en ons ook houden aan de afspraken, geven we een duidelijk signaal af dat ook wij verantwoord bezig zijn.

Met vriendelijke groet namens de CWH,

Gerard Besselink

Secretaris CWH